Meme büyültme ameliyatı en yaygın uygulanan cerrahi prosedürlerden biridir. Eğer sizin memeniz normalden küçükse meme büyütme ameliyatı için uygun aday olabilirsiniz. Bazen kilo kaybı ya da doğum sonrası meme şekli ve boyutu azalabilir. Bazen de her iki memede çok ciddi asimetri olabilir. Bu gibi durumlarda memeyi büyültmeye ve dolgunlaştırmaya yönelik yapılan girişimler ile daha dolgun, daha iri, estetik olarak daha güzel görünümlü meme oluşturmak mümkündür.
Yeni meme boyutu kişinin arzusu, vücut ölçüleri ve memenin durumu dikkate alınarak cerrah ve kişinin ortak kararı ile belirlenir. Örnek olgu resimleri ile hastanın beklentisi ve ameliyat sonrası görüntüsü şekillendirilmiş olunur. Ancak dolgunluğunu yitirmiş, gevşemiş ve ileri derecede sarkmış olan memelere, tek başına protez yerleştirme ameliyatı uygulandığında tatmin edici sonuçlar elde edilemeyebilir. Bu tür sarkık memelere protezin yerleştirilmesi ameliyatına ek olarak meme dikleştirme ameliyatı da yapılmalıdır.
Meme büyütmek için kullanılan materyal slikon protezlerdir. Bu protezlerin bugüne kadar insan vücuduna herhangi bir zararlı etkisi saptanamamıştır. Ayrıca slikon sadece estetik meme ameliyatlarında değil, bugün göz, kbb, beyin cerrahi ameliyatlarında da yaygın şekilde kullanılan bir materyaldir. Meme protezleri gelişen teknoloji ile beraber bugün kohesiv yapıda üretilmektedir. Yani protez delinse bile slikon dışarı akmıyor ve artık değiştirilmesi için miad da verilmiyor.
Amerikan gıda ve ilaç dairesi (FDA) tarafından ABD’de kullanımına izin verilmiş olan protezler kullanılıyor. Bu da slikonun oldukça güvenli bir materyal olduğu hakkında bir fikir veriyor. Meme büyütme ameliyatı genel anestezi ya da sedasyon ile desteklenmiş lokal anestezi altında yapılabilir. Ortalama ameliyat süresi yapılacak girişimle orantılı olarak 1-2 saat sürer. Hastanede çoğu zaman yatmak gerekmez.
Meme büyütme ameliyatı meme başı çevresi, meme altı katlantı çizgisi veya koltuk altından girilerek yapılabilir. Protez kas altı ya da kas üstü yerleştirilebilir. Hangi tekniğin uygulanacağı cerrahın deneyimi ve tercihi ile ilişkilidir.
Ameliyat sonrası ağrı basit ağrı kesicilerle kolaylıkla kontrol edilebilir ve bir iki gün içinde geçer. Eğer protez kas altı yerleştirilmişse o zaman bir hafta kadar hafif kas ağrıları devam edebilir. Profilaktik 5 gün süreyle antibiyotik kullanmak gerekir. Kullanılan dikişler eriyen dikiştir, alınması gerekmez. İkinci haftadan sonra size gösterilecek masajı bir ay süreyle uygulamanız önerilecektir. Kişi 3-5 gün sonra işine dönebilir.
Ameliyat sonrası karşılaşılabilecek en önemli problem geç dönemde protez etrafında kapsül oluşumudur. Bu ikincil bir operasyonu gerektirebilir. Bu durum genellikle meme bezi arkasına konulan protezlerin bir sonucudur ve % 10?a varan oranlarda görülebilir. Bu riski en aza indirmek için protezi ya kas altına ya da meme bezi arkasında kas fasyasının altına yerleştirmek gereklidir. Bu şekilde kapsüler kontraktür gelişme oranı % 1'lerin altına inebilir.